miercuri, 25 mai 2011

Toleranta = Zero?


Probabil (adică sigur) aţi mai citit articole despre toleranţă în mii de reviste, aşa că e posibil să fiţi tentaţi să întoarceţi pagina cînd veţi fi citit titlul şi să ziceţi, “Oh, iar un articol despre toleranţă?! Been there, seen that! Next!”. Dar nu! acesta nu este doar un alt articol care vă va spune că trebuie să înţelegeţi şi să acceptaţi homosexualii şi negrii, voi explica şi de ce şi voi încerca să vă fac să simţiti asta. Dacă nu voi reuşi, vă rog, fiţi toleranţi cu mine!

Trăim într-o lume în care “toleranţa” ar trebui să fie cuvîntul cheie, pentru că există “diversitate”. “Toleranţă” şi “Diversitate”, uitaţi două concepte de care sigur aţi mai auzit şi probabil vă cam plictisesc.

Trebuie să fim toleranţi faţă de oamenii sunt “normali” ca restul, se zice. Dar normalitatea este o chestie absolut relativă. Normalitatea este dată de voinţa şi purtarea majorităţii. Nu vă gîndiţi că dacă sunteţi normali aici, în ţara voastră, în oraşul vostru, în şcoala voastră, veţi fi consideraţi absolut normali şi în alte locuri.

Înainte să mă apuc să vorbesc de toleranţa faţă de oamenii de altă culoare, religie sau orientare sexuală vă voi vorbi de toleranţa faţă de conaţionalii noştrii. Pariez că mulţi nici nu se gîndesc la discriminările care se fac la nivel de ţară.

Să luăm exemplul ardelenilor şi al oltenilor, două zone diferite ale ţării, două accente diferite şi două moduri de a vorbi limba romînă diferite. Eşti ardelean, te duci în Craiova, vorbeşti şi oamenii te vor privi uşor ciudat, unii chiar vor rîde de accentul tău de ardelean. Ei toţi vorbesc cu perfectul simplu, tu înlocuieşti “a”-ul de la perfectul compus cu “o”. Dacă te vei înscrie la o şcoală oltenească colegii tăi vor rîde de tine şi te vor împunge de fiecare dată, făcînd mişto de regionalismele folosite în Ardeal. Şi înainte să spuneţi că p-asta am zis-o doar aşa şi că e imposibil ca asta să se întample, vă informez că eu chiar cunosc cîteva cazuri.

Probabil acei olteni nu se gîndesc că daca ar veni în Ardeal şi de ei se va rade din cauza accentului, pentru că aici ei vor fi in minoritate.

Şi nu, nu am nimic cu oltenii! Am luat doar un exemplu relevant pentru accent

şi modul de vorbire a limbii romîne...

Consider că homosexualii nu sunt de acuzat pentru orientarea lor sexuală. Nu înţeleg de ce sunt atîţi homofobi pe lume care îi detestă. Sunt şi ei oameni ca şi noi, au şi ei sentimente, gînduri proprii şi mai ales! au dreptul şi capacitatea de a iubi. Faptul că sunt capabili de iubire îi face mult mai acceptabili şi de înţeles decît oamenii heterosexuali care nu sunt capabili decît de ură şi de sentimente.

Poate că pe oameni îi deranjează acei homosexuali care nu îi suportă pe oamenii consideraţi normali şi fac totul să fie cît mai evidenţi şi mai excentrici şi tot se aşteaptă să fie acceptaţi. Cei care se sărută pe străzi sau care se îmbracă ridicol şi marşează în parade.

Cît despre oamenii de altă religie, aici lucrurile sunt puţin mai delicate, cu atît cît există tabere fanatice de ambele părţi.

În ţările creştine, cei de alte credinţe, evreii sau musulmanii sunt destul de discriminaţi datorită obiceiurilor lor care pot părea ciudate şi prea scorţoase şi judecaţi pentru asta, însă dacă un creştin sau, mai relevant, o creştină se va duce să trăiască într-o ţară musulmană, ea va fi judecată şi considerată uşuratică, datorită diferenţelor de mentalităţi şi îmbrăcăminte dintre cele două credinţe.

Nu vreau să demonstrez nimic, dar vreau să dau o lecţie: “Daca înveţi să tolerezi, vei fi tolerat!”.

Şi nu, nu mă aştept ca cineva să devină extrem de tolerant, peste noapte, după acest articol. Nu visez ca viaţa ciuva să se schimbe radical în urma acestui articol. Ar fi un narcisism stupid şi patetic!

Vreau doar să vă pun puţin pe gînduri, să vă fac să vă gîndiţi la asta pentru o clipă.

Niciun comentariu: